Toenemend belang vakgebied user experience

Een van de grootste trends die wij signaleren voor dit jaar 2019, is het toenemend belang van het vakgebied user experience design of kort gezegd UX. Dit relatief jonge vakgebied is de laatste jaren steeds aan het groeien. Wat is UX in een notendop? Qua gebruiker van apps en websites prefereer je natuurlijk een intuïtieve, logische, makkelijke ervaring. We hebben het allemaal uitermate druk met ons werk en alle andere verplichtingen. Een onhandige app of website helpt ons daarbij niet en we zijn dan al snel geneigd om op de terug knop te drukken of op de installatie ongedaan maken knop. Dat wil je niet hebben als website of app eigenaar. Het vakgebied UX is dan de wetenschap om apps en websites te maken waar gebruikers verliefd en een klein beetje verslaafd aan raken.

Natuurlijk is het direct voor iedereen duidelijk dat een gebruiksvriendelijke website enigszins belangrijk is en beter is dan een site waar mensen na een paar minuten gefrustreerd afhaken dat hoef je echt niemand uit te leggen. Maar waar we dit jaar echt stroomversnelling voorzien is de kanalen om tot websites en apps te komen. Doorgaans is dit een zoekmachine zoals een Google. Of wellicht Apple iTunes store wanneer je bijv. op zoek ben naar podcasts. Bij zoeken krijg je een lijstje resultaten. De rangschikking is belangrijk, gebruikers zijn doorgaans lui en klikken en proberen alleen de beste, de hoogste geplaatste noteringen. Wat we nu zien is dat met name Google steeds meer aandacht besteed aan de gebruikerssignalen van echte mensen (bron). Dat kunnen ze zien door metrieken als bounce rate (dus blijven mensen hangen of drukken ze gelijk op de terugknop naar de zoekresultaten?) En gemiddelde tijd op website of pagina enzovoort. Dus ook om goed gevonden te worden in het online ecosysteem is UX uitermate belangrijk reeds geworden.

Bedrijven gaan dus steeds vaker een UX bureau inhuren zoals bijv. Kraakmakend.nl of ze halen mensen in-house. We verwachten dat er veel heel veel werkgelegenheid zal komen in dit vakgebied dus wellicht ook een goede tip om hierin te specialiseren nu al indien je een baan zoekt.