Een mooi design verdient een goede afdruk!

Vroeger werd alles direct op papier gemaakt. Designs werden met de hand gemaakt door goed getrainde ontwerpers. Tegenwoordig krijgen we de helpende hand vanuit de digitale wereld aangereikt. Zo zijn er krachtige grafische applicaties die er voor zorgen dat het vormgeven en ontwerpen overal vanaf de laptop kan worden gedaan. Zo is het dus mogelijk om op elke plek die schikt een ontwerp te maken. Toch dienen deze ontwerpen uiteindelijk weer op papier terecht te komen. In dit artikel kan je lezen hoe je jouw ontwerp goed op papier kan afdrukken.

Afdrukkunst

De kunst van het op papier zetten gaat al eeuwen terug. Vanaf ongeveer het jaar 1000 begon men in te zien dat het overschrijven van boeken met de hand niet de perfecte oplossing was en begon men te experimenteren met blokletters die op juiste volgorde werden gelegd. Toch was het maken van deze mallen om een pagina te kunnen drukken behoorlijk tijdrovend. Daar kwam in de 15e eeuw verandering in, toen werd de drukpers uitgevonden die het mogelijk maakte om snel en efficiënt boeken te drukken. Dit zorgde niet alleen voor een daling in de prijs, maar ook voor een toename in geletterdheid onder de bevolking van middeleeuws Europa en luidde voor een deel de renaissance in. Via omwegen zoals bijvoorbeeld de typemachine kwam na de tweede wereldoorlog de personal computer op de markt. De printer verzorgd vanaf dat moment een link tussen de digitale en de traditionele wereld. De continuous inkjet printer is inmiddels in bijna in elk huishouden terug te vinden.

Type printers

Tegenwoordig zijn er een aantal verschillende type printers in omloop met elk hun eigen voordelen en nadelen.

Thermische Printer

Thermische printers of een hot foil printer maakt gebruik van speciaal hittegevoelig papier. De printkop verwarmt bepaalde delen van het papier waardoor chemicaliën in het papier verkleuren. Dit type printer wordt tegenwoordig nog gebruikt om bijvoorbeeld een kassabon te printen. Grote voordelen van dit type is het feit dat je geen inkt of cartridge nodig hebt wat aanzienlijk in de kosten en het gemakt kan schelen. Ook zijn dit type printers vaak erg snel en stil. Wel vervagen de afdrukken in de loop der tijd en moet er speciaal papier gebruikt worden wat erg duur kan zijn.

Inkjetprinter

De inkjetprinter is een van de meest voorkomende typen printers. De printer werkt door minuscule druppels op papier te spuiten. Fabrikanten hebben hier slim op ingespeeld door de printers voor weinig geld en vaak zelfs met verlies aan te bieden. Het geld wordt met name verdient door de aankoop van speciale inktcartridges. Dit heeft er voor gezorgd dat de prijs van inkt immens is gestegen. Als je de prijs omgerekend dan ben je meer dan 1000 euro per liter kwijt.

Laser en LED printers

Laserprinters zijn net wat geavanceerder dan andere printers. Het papier wordt elektrisch geladen door middel van een pulserend laser of een LEDbalk. Vervolgens wordt gekleurd poeder losgelaten op het papier. Dit poeder hecht zich aan de geladen stukken van het papier. Laserprinters zijn erg snel, relatief goedkoop per pagina en zorgen voor hoge kwaliteits-afdrukken. Het is echter wel zo dat dit type printer veel energie verbruikt en erg duur is in de aanschaf, het is dus vooral weggelegd voor grootverbruikers.