Groen in en rondom je kantoor: tips voor een groene werkomgeving

Het integreren van groen in en rondom je kantoor kan wonderen doen voor de productiviteit, gezondheid en het welzijn van medewerkers. Planten verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen stress en verhogen de algehele sfeer op de werkplek. Hier zijn enkele praktische tips en ideeën om meer groen te creëren in en rondom je kantoor.

Binnenplanten

Kamerplanten voor elke werkplek
Begin met het toevoegen van kleine kamerplanten op bureaus en in gemeenschappelijke ruimtes. Planten zoals de Vredeslelie, Sansevieria (ook bekend als Vrouwentong) en de Areca palm zijn uitstekende keuzes omdat ze gemakkelijk te onderhouden zijn en de lucht zuiveren. Deze planten kunnen helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en een rustgevende sfeer te creëren.

Groene muren en verticale tuinen
Verticale tuinen of groene muren zijn een uitstekende manier om groen toe te voegen zonder veel vloerruimte in beslag te nemen. Deze kunnen bestaan uit een mix van verschillende planten en mos, wat zorgt voor een dynamisch en visueel aantrekkelijk element. Ze kunnen zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd en dienen als natuurlijke geluidsbarrières.

Hydrocultuur systemen
Voor kantoren met weinig natuurlijk licht of medewerkers zonder groene vingers zijn hydrocultuur systemen een geweldige optie. Deze systemen gebruiken water in plaats van aarde om planten te laten groeien, waardoor ze minder onderhoud vergen en ideaal zijn voor binnenomgevingen.

Buitenruimtes

Groene daken
Een groen dak is een fantastische manier om de biodiversiteit te verhogen en een aangename buitenruimte te creëren voor medewerkers. Groene daken helpen ook bij het isoleren van het gebouw, waardoor energiekosten worden verlaagd. Ze kunnen worden gebruikt als ontspanningsruimte, met zitgedeeltes en wandelpaden tussen de planten.

Tuinieren op de werkplek
Als je ruimte hebt, overweeg dan om een kleine moestuin of kruidentuin aan te leggen. Dit kan medewerkers aanmoedigen om betrokken te raken bij tuinieren, wat zowel ontspannend als bevredigend kan zijn. Het verbouwen van eigen kruiden en groenten kan ook bijdragen aan duurzamere bedrijfspraktijken.

Boomplantdagen
Organiseer jaarlijkse boomplantdagen waarbij medewerkers worden uitgenodigd om bomen en struiken te planten rondom het kantoorgebouw. Dit bevordert niet alleen teamgeest, maar helpt ook bij het vergroenen van de omgeving en het verbeteren van de biodiversiteit.

Gemeenschappelijke ruimtes

Planten in vergaderruimtes
Plaats planten in vergaderruimtes om de luchtkwaliteit te verbeteren en een kalmere omgeving te creëren. Planten zoals de Ficus of Dracaena kunnen helpen om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren tijdens vergaderingen.

Groene pauzeruimtes
Maak van pauzeruimtes een groene oase waar medewerkers kunnen ontspannen. Gebruik hangplanten, grote potplanten en groene scheidingswanden om een rustige en uitnodigende sfeer te creëren. Dit kan helpen om medewerkers te verfrissen en opnieuw te motiveren.

Innovatieve ideeën

Binnentuinen
Als je kantoor een atrium of een grote gemeenschappelijke ruimte heeft, overweeg dan om deze om te toveren tot een binnentuin. Gebruik een mix van bomen, struiken en bloeiende planten om een levendige en natuurlijke omgeving te creëren.

Plantenabonnementen
Overweeg een abonnement op plantenverzorging en -verhuur. Bedrijven zoals Plantcare bieden diensten aan waarbij ze planten leveren, onderhouden en vervangen indien nodig. Dit zorgt ervoor dat je kantoor altijd gevuld is met gezonde en mooie planten zonder dat je er zelf veel werk aan hebt.

Ruilbeurzen
Organiseer regelmatig plantenruilbeurzen waar medewerkers hun eigen planten kunnen meenemen en ruilen met anderen. Dit bevordert een gemeenschapsgevoel en zorgt voor een constante vernieuwing van het groen in het kantoor.